“Ψίθυροι θεών!”

Μαγικές στιγμές ζήσαμε σήμερα το πρωί με τα Τριτάκια μας! Φιλοξενηθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, από την γλυκύτατη κ. Εύη Πίνη, έφορο αρχαιοτήτων Πειραιά και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Τέσσερις χάλκινοι θεοί, ο Απόλλωνας η Αθηνά, η Μικρή και η Μεγάλη Άρτεμη αφηγήθηκαν τις ιστορίες τους.

Τον πυρήνα του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πειραιά αποτελεί η συλλογή των επιτύμβιων μνημείων από την περιοχή του βόρειου νεκροταφείου της αρχαίας πόλης και ο αρχαίος Πειραιάς ως πολεμικός ναύσταθμος και εμπορικό κέντρο .

Σε δύο αίθουσες παρουσιάζονται τα πιο σημαντικά και εντυπωσιακά εκθέματα του μουσείου, τα χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν κοντά στο λιμάνι του Πειραιά το 1959.

Στον πάνω όροφο του μουσείου έχει γίνει αναπαράσταση ενός τυπικού ιερού των κλασικών χρόνων, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ο ναΐσκος με το λατρευτικό άγαλμα της Κυβέλης. Εκεί τα παιδιά άκουσαν έναν μύθο για την αρκούδα που προστάτευε η θεά Άρτεμη, από τον οποίο προέρχεται και η ύπαρξη των “άρκτων”, των νεαρών κοριτσιών που ήταν αφιερωμένα στη θεά. Αργότερα ζωγράφισαν εικόνες από τον μύθο, και μας εξέπληξαν με τη φαντασία τους!

Αμέσως μετά, ξεναγήθηκαν από τις δασκάλες τους, Παναγιώτα Σολδάτου και Βάσω Παπαχαραλάμπους, στις υπόλοιπες αίθουσες του Μουσείου, όπου εντυπωσιάστηκαν από τα αντικείμενα του ιδιωτικού βίου των αρχαϊκών και των ελληνιστικών ετών και τα ταφικά σύνολα που προέρχονται από παιδικούς τάφους.

Μικρογραφίες αγγείων, πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων με λεπτεπίλεπτη διακόσμηση δίπλα σε πήλινα ζωάκια, κούκλες και ένα αλφαβητάριο χαραγμένο σε όστρακο.

Η περιήγηση ολοκληρώθηκε στον εξωτερικό χώρο, όπου βρίσκονται τα απομεινάρια του αρχαίου θεάτρου της Ζέας, επιτύμβιες στήλες και σαρκοφάγοι.