Περιπέτεια στην Καθαρούπολη!

Σήμερα οι μαθητές μας της Δ΄ τάξης, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας και Διατροφής “Περιπέτεια στην Καθαρούπολη” από την ομάδα της Κιβωτού, στον ?Πύργο Βασιλίσσης?, στο Ίλιον.

Για την Ιστορία, ο «Πύργος της Βασιλίσσης Αμαλίας» είναι ένα κτίσμα του προπερασμένου αιώνα στην περιοχή του Ιλίου, του οποίου η ανέγερση ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1854 και το οποίο περιβάλλεται από ένα ονειρικό τοπίο, βγαλμένο από μια άλλη εποχή.
Ο επιβλητικός πύργος, γοτθικού ρυθμού, δεσπόζει  στο ομώνυμο κτήμα, το οποίο αναδιαμορφώθηκε με πρωτοβουλία της τότε βασίλισσας της Ελλάδος, Αμαλίας.


Το κτήμα στο Ίλιον οι βασιλείς το αγόρασαν το 1848, αρχικής έκτασης 305 στρεμμάτων και η Αμαλία συνέχισε ν’ αγοράζει γη, ώσπου το κτήμα έφτασε το 1861 έως τα 2.500 στρέμματα!
Δημιουργήθηκε έτσι, με την προσωπική φροντίδα της Αμαλίας, ένα πρότυπο Κέντρο γεωργίας και κτηνοτροφίας παράγοντας προϊόντα που διακρίθηκαν σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στους έξι φυσικούς λοφίσκους που υπήρχαν στο αγρόκτημα προστέθηκε το 1857 με εντολή της Αμαλίας και ένας έβδομος τεχνικός. Στους λόφους αυτούς η βασίλισσα έδωσε ονόματα Αργοναυτών: Ιάσων, Πολυδεύκης, Κάστωρ, Θησέας, Ηρακλής, Ορφεύς, Πηλεύς. Η ίδια έδωσε στο κτήμα την επωνυμία “Επτάλοφος”, όπως ονομάζεται αλλιώς και η Κωνσταντινούπολη.

Στις μέρες μας, το μοναδικό αυτό κτίσμα και κτήμα – λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας (7 χλμ. από την Ομόνοια) – έχει αποκατασταθεί και αναδιαμορφωθεί για την ανάδειξη της αναμφισβήτητης αξίας του ως χώρος ιστορίας και πολιτισμού.

Το κατάφυτο αγρόκτημα περικλείει δραστηριότητες που δύσκολα πιστεύεις ότι πραγματοποιούνται λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης:

  • αμπέλια,
  • επισκέψιμο σύγχρονο οινοποιείο και υπόγειες κάβες
  • οπωροφόρα δέντρα (ελιές, φιστικιές)
  • καλλιέργειες με κηπευτικά, λαχανικά, βότανα και αρωματικά φυτά
  • βιωματικές και εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους
  • άλογα και ιπποστάσια

Σ’ αυτόν τον χώρο, η ομάδα της Κιβωτού ταξιδεύει τους μικρούς μας φίλους στην Καθαρούπολη, στην πόλη της υγείας και της καθαριότητας. Εκεί συνειδητοποιούν την αξία της υγιεινής και μαθαίνουν να τηρούν τους βασικούς κανόνες της, μέσα από πρωτότυπα παιχνίδια και χαρούμενα θεατρικά δρώμενα!

Έτσι, ο κατάσκοπος Λεκές μπαίνει κρυφά στην Καθαρούπολη με? «βρωμερούς σκοπούς»! Στόχος του είναι να αποτρέψει τα παιδιά που την επισκέπτονται από το να τηρούν τους κανόνες της σωματικής και στοματικής υγιεινής. Όμως τα σχέδιά του ανατρέπονται. Ο φύλακας-άγγελος της Καθαρούπολης, ο επιθεωρητής «Φασίνας», τον ανακαλύπτει? Με την πολύτιμη βοήθεια των παιδιών ο «Λεκές» συμμορφώνεται, αλλάζει συνήθειες και? όνομα!