Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία στο σχολείο μας, ένα εργαστήριο θεατρικής γραφής για γονείς και μαθητές, με πρωτοβουλία της κ. Ελεάννας Σταθοπούλου, δασκάλας της θεατρικής αγωγής.

Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και δημιουργήθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. Η φαντασία μεγάλων και μικρών ήταν αστείρευτη και μας χάρισε απίστευτες στιγμές γέλιου!

Δημιουργήσαμε ρόλους και μικρές θεατρικές σκηνές με αφορμή το «όνομά» μας, και τέλος γίναμε για λίγο ηθοποιοί και τις παρουσιάσαμε στη σκηνή του σχολείου μας.

Σήμερα, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, η Green City επισκέφθηκε το σχολείο μας! Το όχημα της εταιρείας μπήκε στο προαύλιο και άνοιξε τις πόρτες του, για να γνωρίσουν τα παιδιά μας έναν καινοτόμο τρόπο ανακύκλωσης, με το σύνθημα “Ανακυκλώνω – Συμμετέχω – Κερδίζω”!

Τα παιδιά μας συζήτησαν με την εκπαιδεύτρια, αντάλλαξαν απόψεις, πήραν πολλές πληροφορίες και επεξεργάστηκαν το ιδιαίτερο όχημα της Green City.

Η εμπειρία τους ολοκληρώθηκε με τη μεταφορά και την τοποθέτηση των ανακυκλώσιμων υλικών που είχαν συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες, στους ειδικούς κάδους του οχήματος.

Οδηγός ανακύκλωσης

Δείτε πώς θα ανακυκλώνετε αποδοτικά.

 • Ένας (1) τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομεί 17 δέντρα, 26.500 λίτρα νερού και 1.750 λίτρα πετρελαίου.
 • Το χαρτόνι που παράγεται από ανακυκλωμένα υλικά προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας 50% και εξοικονόμηση κατανάλωσης νερού 99%.
 • Το πλαστικό PETE (PET) είναι ανακυκλώσιμο και εξαιρετικά βιώσιμο από πλευράς αντοχής, πολυχρηστικότητας και ανακυκλωσιμότητας, καθώς έχει τη δυνατότητα να ανακτάται και να ανακυκλώνεται πολλές φορές διαδοχικά.
 • Οι φιάλες από PETE (PET) είναι 100% ανακυκλώσιμες.
 • Η ανακύκλωση των πλαστικών απαιτεί σημαντικά λιγότερη ενέργεια απ’ ό,τι η παραγωγή νέων προϊόντων από παρθένα υλικά.
 • Με την ανακύκλωση μίας πλαστικής φιάλης εξοικονομείται ενέργεια που επαρκεί για τη λειτουργία ενός λαμπτήρα φωτισμού 60 Watt για 6 ώρες.
 • Για την αποσύνθεση των πλαστικών αντικειμένων, ανάλογα με τον τύπο πλαστικού, μπορεί να χρειαστούν από 50 έως 600 χρόνια.
 • Το ανακυκλωμένο αλουμίνιο εξοικονομεί το 90% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή μιας νέας μεταλλικής συσκευασίας.
 • Το κόστος κατανάλωσης ενέργειας αντιπροσωπεύει το 30% του κόστους της πρωτογενούς παραγωγής αλουμινίου, ενώ η ανακύκλωση απορριμμάτων (σκραπ) αλουμινίου χρησιμοποιεί μόλις το 5% της ενέργειας που απαιτείται για την πρωτογενή παραγωγή.
 • Κατά την παραγωγή μεταλλικών κουτιών από χάλυβα και αλουμίνιο από ανακυκλωμένα υλικά επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 75% και 95%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με την περίπτωση της χρήσης παρθένων υλικών.
 • Το γυαλί μπορεί να ανακυκλώνεται επ’ άπειρον, χωρίς καμία μεταβολή στις επιδόσεις του υλικού.
 • Η ενέργεια που εξοικονομείται από την ανακύκλωση μίας γυάλινης φιάλης επαρκεί για την ηλεκτρική τροφοδοσία ενός λαμπτήρα φωτισμού 100 Watt για 4 ώρες ή ενός λαμπτήρα φθορισμού μικρού μεγέθους για 20 ώρες. Επιπλέον, προκαλείται 20% λιγότερη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα και 50% λιγότερη ρύπανση των υδάτων απ’ ό,τι στην περίπτωση της παραγωγής μιας νέας φιάλης από πρώτες ύλες.
 • Μια γυάλινη συσκευασία μπορεί να μετατραπεί σε νέο προϊόν μέσω της ανακύκλωσης σε έναν μήνα. Κάθε τόνος ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομεί έως 582 kg εκπομπών CO2 μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ, παράλληλα, εξασφαλίζει μείωση της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα και των υδάτων κατά 20% και 50%, αντίστοιχα.

Με αφορμή το γαλλικό έθιμο για τη γιορτή της κρέπας, τα τμήματα της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας είδαν σχετική προβολή, ενημερώθηκαν για την ιστορία του, και αφού μελέτησαν το λεξιλόγιο για τη συνταγή της κρέπας, έφεραν στο σχολείο κρέπες και τις γεύτηκαν με πολλούς τρόπους κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Γαλλικών.

Το έθιμο ονομάζεται Chandeleur ή La fête des chandelles, που είναι την ίδια μέρα με την Υπαπαντή του Χριστού, στις 2 Φεβρουαρίου.

Η ονομασία Chandeleur προέρχεται από τη λέξη Chandelle, λατινικά candela, που σημαίνει το κερί. Κάθε χρόνο οι πιστοί άναβαν κεράκια τα μεσάνυχτα ως ένδειξη κάθαρσης. Στη Γαλλία έμεινε το έθιμο και σε κάθε σπίτι στις 2 Φεβρουαρίου φτιάχνουν κρέπες.

Αυτή η μέρα λοιπόν είναι ξεχωριστή στη Γαλλία. Η Fête de la Chandeleur είναι γνωστή και ως Fête de la Lumière ή Jour des Crêpes αφού σύμφωνα με την αρχαία παράδοση τρώνε κρέπες.

Οι ρίζες της θρησκευτικής γιορτής, χρονολογούνται από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η λατινική έκφραση είναι «festa candelarum». Είναι μια γιορτή που τιμά το φως σε όλες του τις μορφές, και αυτό της ημέρας από τον ήλιο, και αυτό των κεριών, και αυτό το φως της θείας χάριτος.

Αυτή η ιδιαίτερη ημέρα εορτάζει την Υπαπαντή, την παρουσίαση του μωρού Ιησού στο ναό. Πέφτει 40 μέρες μετά τα Χριστούγεννα και σηματοδοτεί το τέλος της εορταστικής περιόδου.

Τα παιδιά μας απόλαυσαν τη γιορταστική αυτή μέρα, όχι μόνο φέρνοντας κρέπες από το σπίτι, τις οποίες μοιράστηκαν μεταξύ τους, αλλά με την καθοδήγηση της δασκάλας τους των Γαλλικών κ. Δέσποινας Παπαδοπούλου, τραγούδησαν, ζωγράφισαν, έμαθαν, και ήρθαν λίγο πιο κοντά στον γαλλικό πολιτισμό! Το κυριότερο όμως, ήταν ότι το διασκέδασαν με την ψυχή τους!!!

Σήμερα, Παρασκευή 9/2/2024, τα παιδιά της Δευτέρας και της Τρίτης τάξης μας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής «Κυκλοφορώ με ασφάλεια», που πραγματοποιήθηκε ανά τμήμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κυκλοφοριακής διαπαιδαγώγησης των μαθητών μέσω βιωματικών διαδραστικών τεχνικών μάθησης, από τον Ι.Ο.Α.Σ., το οποίο διαρκεί 45΄ και τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων.

Τα παιδιά έμαθαν πολλά σε αυτό το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής, εξάσκησαν τις δεξιότητές τους με πρακτικές ασκήσεις και το διασκέδασαν πολύ!

Η πρώτη τάξη ολοκλήρωσε την “Αλφαβήτα”!!!

Τα πρωτάκια μας τώρα πια αναγνωρίζουν, ξεχωρίζουν, διαβάζουν, γράφουν και βάζουν σωστά στη σειρά τα γραμματάκια, για να φτιάξουν λεξούλες και προτασούλες…

Για να γιορτάσουν αυτό το σημαντικό γεγονός αποφάσισαν να κάνουν μια μικρή γιορτούλα στην αίθουσα εκδηλώσεων.

Έπαιξαν διάφορα παιχνίδια, τραγούδησαν και πέρασαν μια αξέχαστη ημέρα!!!

Φεβρουάριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829