“Τα Ίχνη του Δάσους” για τα Τριτάκια μας!

Τα Τριτάκια μας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Τα Ίχνη του Δάσους” της εταιρείας διοργάνωσης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ΔΡΩ, το οποίο αποτελεί μία εμπειρία έρευνας και δράσης για τα παιδιά. Προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσουν πώς διαβάζεται το υπαίθριο σκηνικό, χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους, συλλέγοντας πληροφορίες και αγαθά που χρειάζονται, μέσα από την αναγνώριση των αποτυπωμάτων που αφήνουν τα διάφορα πλάσματα και φαινόμενα της φύσης.


Η αναγνώριση, ότι το δάσος είναι ένας μεγάλος οργανισμός στον οποίο όλοι πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία για να παραμείνει υγιής, αναπτύσσει ένα πολύ ισχυρό αίσθημα ευθύνης και σεβασμού για τη διατήρηση και προστασία του οργανισμού αυτού και των κατοίκων του.


Το πρόγραμμα “Ίχνη του Δάσους” υλοποιήθηκε στο δάσος Καισαριανής μέσα από ένα βιωματικό τρόπο που βασίστηκε στην παρατήρηση και μελέτη στοιχείων που ανακάλυψαν τα παιδιά εξερευνώντας μία συγκεκριμένη διαδρομή στη φύση.
Αρχικά, έγινε μια σύντομη ενημέρωση για το στόχο της ομάδας μέσα στο δάσος. Τα παιδιά ως ομάδα εξερευνητών συμμετείχαν σε ασκήσεις ησυχίας και εγρήγορσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί η εναρμόνισή τους με τον “παλμό του δάσους”.
Έπειτα, τα παιδιά άκουσαν ηχογραφημένους και φυσικούς ήχους πουλιών και επεξεργάστηκαν φυσικά υλικά του δάσους με οικολογικό και αισθητικό ενδιαφέρον.


Ακολούθησαν δραστηριότητες προσανατολισμού με πυξίδα, σύντομη εισαγωγή στην τέχνη του προσανατολισμού, επεξήγηση της λειτουργίας της πυξίδας και δραστηριότητες εξάσκησης της αίσθησης προσανατολισμού.
Ακόμη, τα παιδιά ανακάλυψαν εστίες σβησμένης φωτιάς και ενημερώθηκαν για τρόπους ασφαλούς περιορισμού και κατάσβεσής της. Τέλος, αναζήτησαν και παρατήρησαν με μεγεθυντικό φακό ίχνη από πατήματα ζώων, τα οποία στη συνέχεια αποτύπωσαν σε πηλό με καλούπι.


Τα παιδιά λαμβάνοντας μέρος στο πρόγραμμα “Ίχνη του Δάσους” διασκέδασαν, ενώ παράλληλα βελτίωσαν ικανότητες, δημιούργησαν αναμνήσεις, μαθαίνοντας -μεταξύ πολλών άλλων όμορφων πραγμάτων- ότι πρέπει να αγαπούν και να σέβονται τη φύση.