
Σήμερα τα παιδιά μας, παρακολούθησαν τα εγκεκριμένα ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ προγράμματα του εκπαιδευτικού Οργανισμού «Φωτόγραμμα», με πρωτοβουλία που ανέλαβε και οργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας.
Τα μικρά μας ενθουσιάστηκαν, και μέσα από το παιχνίδι, κατανόησαν πως όλοι οι άνθρωποι είναι μοναδικές οντότητες με πληθώρα συναισθημάτων και όλοι χρήζουν σεβασμού και αλληλεγγύης… Τα μεγάλα μας, ευαισθητοποιήθηκαν περισσότερο απέναντι στον Σχολικό Εκφοβισμό και κατανόησαν την ανάγκη εξάλειψής του, μέσω του σεβασμού της διαφορετικότητας, της υγιούς επικοινωνίας, αλλά ακόμα και μέσω της τέχνης!

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου “Μαθαίνω να αγαπώ τον άνθρωπο” για τις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄ :
Η Τζένη (Θεωνά) υποδέχεται τους μικρούς μαθητές – θεατές, τους καλωσορίζει και τους εξηγεί πώς θα χρησιμοποιούν τα τηλεχειριστήρια τους. Μετά ξεφυλλίζει τη φανταστική της παλέτα με τα εκπαιδευτικά θέματα και καταλήγει στο «Μαθαίνω να αγαπώ τον άνθρωπο». Αναρωτιέται τι να σημαίνει αυτό, καλεί τους θεατές να απαντήσουν και τέλος προσκαλεί και εμφανίζει με μαγικό τρόπο δυο μικρούς της φίλους.Την Ερμίρα (Λέκκα) και τον Γιωργάκη (Αποστόλης Γεωργίου).
Η Ερμίρα και ο Γιωργάκης αναλαμβάνουν να εξηγήσουν στους συνομηλίκους τους θεατές όλα αυτά που δεν κατάλαβαν σχετικά με τα τηλεχειριστήρια που θα χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια της προβολής της ταινίας που θα ακολουθήσει. Τα παιδιά με τα ασύρματα τηλεχειριστήριά τους ψηφίζουν και επιλέγουν ποια ιστορία θα δουν κάθε φορά. Ακολουθεί η παρουσίαση των έξι ιστοριών που θα παρακολουθήσουν οι θεατές. Μέσα από αυτές τις ιστορίες που θα παρουσιαστούν με δημιουργική αφήγηση (Γωγώ Καρτσάνα) και κινούμενα σχέδια, οι μικροί θεατές θα αντιληφθούν έννοιες όπως η αγάπη, η σοφία της ύπαρξης, η αλληλοβοήθεια. Με διασκεδαστικό τρόπο θα συμμετάσχουν και στο ψυχαγωγικό παιγνίδι γνώσεων και χαρούμενοι θα αποχαιρετίσουν την Τζένη, την Ερμίρα και τον Γιωργάκη που τους συντρόφεψαν στο διασκεδαστικό αυτό ταξίδι με εικόνες, μουσική και παιχνίδι. Ένα ταξίδι που τους γέννησε νέους ορίζοντες και διάθεση για αγάπη!
Εκπαιδευτικοί στόχοι και επιθυμητά αποτελέσματα:
Η κατανόηση από τους μαθητές πως όλοι οι άνθρωποι αποτελούν οντότητες οι οποίες εκτός από γνώσεις διαθέτουν και πληθώρα συναισθημάτων τα οποία πολλές φορές ρυθμίζουν τον τρόπο σκέψης και ζωής τους.
- Η αναγνώριση, η κατανόηση, η καθαρή έκφραση και αντίληψη των συναισθημάτων.
- Η καλλιέργεια αξιών όπως η αυτοεκτίμηση, η συνεργασία, η αλληλοβοήθεια, ο σεβασμός, η ισότητα και η δικαιοσύνη.
- H ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και της αγάπης για τον εαυτό του και τον συνάνθρωπο.
- Η ευαισθητοποίηση για την αποδοχή του διαφορετικού μέσα στο κοινωνικό σύνολο.
- Η προσέγγιση στην ιδέα πως κάθε άτομο είναι μια ξεχωριστή οντότητα η οποία διαθέτει συναισθήματα τα οποία είναι καλό να κατανοεί και να τα ελέγχει προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά στα πλαίσια μια ομάδας και κατ΄ επέκταση μιας κοινωνίας.
- Η προσέγγιση σε βασικές αξίες όπως η αλληλεγγύη, η ισότητα, ο σεβασμός, η συνεργασία, που αποτελούν αναντικατάστατους πυλώνες στην προσπάθεια για ενίσχυση της συναισθηματικής του νοημοσύνης.
Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου “Νικάμε τη βία και τον σχολικό εκφοβισμό” για τις τάξεις Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ :

Η νέα διαδραστική ταινία «Νικάμε τη βία και τον σχολικό εκφοβισμό» εκτυλίσσεται σε μια μελλοντική εποχή όπου το bulling και ο σχολικός εκφοβισμός έχουν εκλείψει και θεωρούνται ξεπερασμένα. Χάρη στις συντονισμένες ομαδικές προσπάθειες όλων των φορέων, και της σωστής αντιμετώπισης από ομάδες δράσης των ίδιων των μαθητών, μειώθηκαν και σταδιακά εξαφανίστηκαν τα φαινόμενα. Βασικό ρόλο έπαιξε και ένα παγκόσμιο δίκτυο που καλούσε τα παιδιά που γίνονταν θύματα του φαινομένου να αναφέρουν εύκολα και γρήγορα το περιστατικό βίας εναντίον τους. Ένα παγκόσμιο σύγχρονο ηλεκτρονικό δίκτυο μετέφερε σε άμεσο χρόνο τις καταγγελίες σε μια κεντρική μονάδα. Εκεί οι ομάδες δράσης σε συντονισμό με ειδικούς επιστήμονες συσκέπτονταν και αναλάμβαναν να μιλήσουν και να θεραπεύσουν το θύτη της ενέργειας αλλά και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του θύματος, φέρνοντάς τους σε μια δημιουργική αντιπαράθεση, δημιουργώντας μια φιλική σχέση μεταξύ τους.

Ο Πάνος (Βλάχος), συντονιστής της όλης προσπάθειας, μετά από πολύ καιρό, ξαφνιασμένος, δέχεται νέες καταγγελίες από διάφορα μέρη του κόσμου. Αμέσως ενεργοποιεί τις ομάδες δράσης των μαθητών και μαζί με σχολικούς ψυχολόγους, ειδικούς επιστήμονες αλλά και καλλιτέχνες, σπεύδουν να αντιμετωπίσουν τα νέα φαινόμενα σχολικής βίας. Οι μαθητές- θεατές με τα τηλεχειριστήρια τους συμμετέχουν διαδραστικά και διαμορφώνουν τη ροή της ταινίας, προβλέπουν τι θα συμβεί αλλά και απαντούν σε ερωτήματα για τη σωστότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Εκπαιδευτικοί στόχοι και επιθυμητά αποτελέσματα:
Βασικός σκοπός αποτελεί η ευαισθητοποίηση των μαθητών, απέναντι στο συχνό φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και η κατανόηση για την αναγκαιότητα εξάλειψής του.
Επιμέρους εκπαιδευτικοί στόχοι αποτελούν:
- Η δημιουργία υγιών σχέσεων μεταξύ των μαθητών, με βάση την αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια και την αγάπη.
- Η δημιουργία αισθημάτων σεβασμού για το διαφορετικό, όποιο κι αν είναι αυτό, και η αποτροπή από οποιοδήποτε είδους bullying.
- Η κατανόηση πως όλοι συμμετέχουν στον σχολικό εκφοβισμό, εφόσον το γνωρίζουν αλλά δεν το αναφέρουν σε δασκάλους, γονείς. Οι ίδιοι οι μαθητές σε συνεργασία με δασκάλους και γονείς χρειάζεται να βοηθήσουν για την εξάλειψή του.
- Η ενημέρωση για όλες τις μορφές bullying και η εμβάθυνση στις αιτίες που το προκαλούν.
- Η κατανόηση των βαθύτερων λόγων που μπορεί να οδηγηθεί ένα παιδί στον σχολικό εκφοβισμό.
- Η ενημέρωση των μαθητών για όλους αυτούς τους τρόπους που θα μπορούσαν να χειριστούν ένα ανάλογο περιστατικό που θα τους συμβεί.
- Η καταλυτική σημασία της τέχνης, της μουσικής, του θεάτρου, του χορού, και η σημαντική προσφορά της στην καλλιέργεια των παιδικών ψυχών προς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν των άγριων ενστίκτων που οδηγούν στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.