Επίσκεψη στις κατακόμβες!

Μια εκπληκτική εμπειρία ζήσαμε σήμερα, Τρίτη 23 Ιανουαρίου, τα παιδιά και οι δάσκαλοι της Ε΄ τάξης, με την επίσκεψή μας στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Πειραιά. Βρεθήκαμε σ’ ένα ευχάριστο αλλά και κατανυκτικό περιβάλλον, όπου μας υποδέχτηκαν ο Αιδεσιμότατος Πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Αναστάσιος Βασιλόπουλος και το προσωπικό του ναού.

Ο πατέρας Αναστάσιος με απλό τρόπο, εξαιρετική μεταδοτικότητα και αρκετή δόση χιούμορ, εξήγησε πρώτα στα παιδιά τη σημασία της λέξης “εκκλησία” και τη διαφορά της από τη λέξη “ναός”, μας ξενάγησε στα μέρη του ναού, και αφού συγκέντρωσε τα παιδιά μπροστά στο ιερό, τους έδειξε αναλυτικά τη διαδικασία της Αγίας Πρόθεσης και τους συμβολισμούς της, ώστε να φτάσουμε στην ολοκλήρωση του μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας.

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στον χώρο της κατακόμβης του Αγίου Ταρσιζίου, πιστής αναπαράστασης της κατακόμβης του Αγίου Καλλίστου στη Ρώμη. Κατασκευάστηκε το 1983 για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τα παιδιά κατέβηκαν στην κατακόμβη, παρακολούθησαν ένα ολιγόλεπτο βίντεο για τη ιστορία των υπόγειων αυτών τόπων ταφής των πρώτων χριστιανών. Έμαθαν και την ιστορία του Αγίου Ταρσιζίου που, δωδεκάχρονο παιδί, μαρτύρησε στη Ρώμη δια λιθοβολισμού περί το 257μ.Χ., υπερασπιζόμενος τα Τίμια Δώρα, τα οποία μετέφερε στους φυλακισμένους μελλοθάνατους Χριστιανούς.

Συνδέοντας όλα όσα έχουν διδαχτεί στο μάθημα της Ιστορίας, για τους σκληρούς διωγμούς των πρώτων χριστιανών από Ρωμαίους αυτοκράτορες, με τις εικόνες που ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια τους, τα παιδιά συγκινήθηκαν και εντυπωσιάστηκαν!

Η επίσκεψή μας τελείωσε με ένα κέρασμα από το εξαιρετικά φιλικό προσωπικό του ναού το οποίο ευχαριστούμε θερμά!