Εκπαιδευτικές Επισκέψεις

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, τα δύο τμήματα της Δευτέρας τάξης μας επισκέφθηκαν το Paradise Park και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ο Μικρός Κτηνοτρόφος”.

Τα παιδιά φορώντας τη στολή του κτηνοτρόφου γνώρισαν από κοντά τα οικόσιτα ζώα και έμαθαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον άνθρωπο. 

Συμμετείχαν σε όλες τις εργασίες και τις δραστηριότητες του κτηνοτρόφου (τάισμα ζώων, παραγωγή προϊόντων κ.λπ.) απολαμβάνοντας στο τέλος τους «καρπούς» των κόπων του, δοκιμάζοντας ελληνικά τυριά και γιαούρτι .

Τα παιδιά έμαθαν για:

  • Πολλά ζώα της φάρμας ( κατσίκα, πρόβατο, ελάφι, κότα, γαλοπούλα, πάπια, χήνα, κουνέλι, γαϊδούρι, άλογο πόνι)
  • Τις διατροφικές τους συνήθειες, με επίσκεψη στον αχυρώνα, καθώς και τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ζώα στον άνθρωπο
  • Τη διαδικασία του ταΐσματος, ταΐζοντας το κάθε ζώο με την κατάλληλη τροφή
  • Την ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων της φάρμας, δοκιμάζοντας ελληνικά τυριά και γιαούρτι

Το πρόγραμμα συνοδεύτηκε από ειδικό διαδραστικό έντυπο-παιχνίδι και ακολούθησε αθλητικό & ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Τα παιδιά μας έμαθαν πολλά και το καταδιασκέδασαν!!!

/ Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Σήμερα, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, τα δύο τμήματα της Πρώτης τάξης μας επισκέφθηκαν το Paradise Park και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Τα παιδιά ανακάλυψαν τη σωστή οδική συμπεριφορά στην ειδικά διαμορφωμένη πίστα κυκλοφοριακής αγωγής. Υιοθετώντας εναλλάξ τον ρόλο του οδηγού (σε απόλυτα ασφαλή ηλεκτροκίνητα οχήματα) και του πεζού, διδάχθηκαν βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας και πώς να έχουν σωστή κυκλοφοριακή συμπεριφορά.

Τα παιδιά ανακάλυψαν βιωματικά:

  • Τη σωστή κυκλοφοριακή συμπεριφορά, στην πίστα κυκλοφοριακής αγωγής
  • Τη σωστή συμπεριφορά οδηγών και πεζών, οδηγώντας απόλυτα ασφαλή ηλεκτροκίνητα οχήματα
  • Τη σημασία κάθε πινακίδας και τον σημαντικό ρόλο της τροχαίας
  • Τον καθοριστικό ρόλο της ζώνης ασφαλείας

Το πρόγραμμα συνοδεύτηκε από ειδικό διαδραστικό έντυπο-παιχνίδι και ακολούθησε αθλητικό & ψυχαγωγικό πρόγραμμα που ενθουσίασε τα μικρά μας!

/ Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Σήμερα, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, τα παιδιά των δύο τμημάτων της Τετάρτης τάξης, επισκέφθηκαν την Ξυλαποθήκη Πειραιά και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων «Από το βάθος του πηγαδιού στον πάγκο του συντηρητή, η ιστορία ενός ευρήματος».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων υποδέχεται τα σχολεία της Αττικής στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς της χώρους προσφέροντας ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις, προγράμματα (παλαιά και αγαπημένα, αλλά και πολλά νέα), βιωματικά εργαστήρια, καθώς και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς.

Η εξαιρετική αρχαιολόγος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, κ. Εύη Πίνη, η οποία είναι και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, έκανε αρχικά μια παρουσίαση για την ιστορία ενός ευρήματος και στη συνέχεια, στην πράξη, έδειξε στα παιδιά ποια είναι η διαδικασία συντήρησής τους.

Τα παιδιά έμαθαν επίσης για τα ευρήματα κατά τη διάρκεια των ανασκαφών για το έργο της κατασκευής του Μετρό και του Τραμ στον Πειραιά, και την επίπονη εργασία συντήρησής τους.

/ Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Σήμερα, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, τα δύο τμήματα της Τρίτης τάξης μας επισκέφθηκαν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος “Γνωρίζοντας τα κυκλαδικά ειδώλια”.

Γιατί τα κυκλαδικά ειδώλια είναι μαρμάρινα; Πώς κατασκευάζονταν; Είχαν χρώμα; Πώς ζούσαν οι αρχαίοι Κυκλαδίτες; Ποιες ήταν οι ασχολίες τους; Αυτά και άλλα ερωτήματα για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό απαντήθηκαν στο πρόγραμμα.

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από τα ίδια τα αντικείμενα, καθώς δεν έχουν βρεθεί γραπτές μαρτυρίες για τον πολιτισμό αυτό. Τα πιο αντιπροσωπευτικά εκθέματα της συλλογής του Μουσείου είναι τα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια. Εκτός από τα ειδώλια εκτίθενται πήλινα και μαρμάρινα αγγεία και σκεύη, καθώς και χάλκινα όπλα και εργαλεία.

Τα παιδιά, αφού παρακολούθησαν μία προβολή, είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην έκθεση της Κυκλαδικής Τέχνης του Μουσείου. Εικόνες, σχέδια, βίντεο και δραστηριότητες έδωσαν στους μαθητές μας την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά και μέσα από τη διάδραση να μάθουν με τον πιο δημιουργικό τρόπο για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Μέσα στην έκθεση, τα παιδιά χρησιμοποίησαν έντυπα  με δραστηριότητες για να μπορέσουν να ανακαλύψουν επιλεγμένα εκθέματα και να συμμετάσχουν ενεργά.

/ Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Σήμερα, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, τα παιδιά μας της Ε΄ τάξης ταξίδεψαν στα βυζαντινά χρόνια, συμμετέχοντας στη θεατρική δράση του “Ένεκα Παιδείας” πλάι στους ηθοποιούς.

Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο με ένα βυζαντινό σκαρί, οι μαθητές – ταξιδευτές, βίωσαν στιγμές από τα εγκαίνια της πόλης, την καθημερινή ζωή των Βυζαντινών, τον Ιππόδρομο, τις φημισμένες αρματοδρομίες, από τα ιστορικά γεγονότα της στάσης του «Νίκα», από τα χρόνια του Ιουστινιανού του Ηράκλειου και του Λέοντα του Γ΄, από τους αγώνες ενάντια στους πολιορκητές – Άβαρους, Πέρσες και Άραβες και από τον ηρωισμό του αντρειωμένου Διγενή με τους ακρίτες του.

Ολοκληρώνοντας το ταξίδι τους συνάντησαν τις μοίρες τις βυζαντινές και έδωσαν δίπλα στον Κωνσταντίνο τον Παλαιολόγο την μεγάλη μάχη που οδήγησε στην άλωση της Πόλης. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ιδέα της συμμετοχής στα δρώμενα! Ντύθηκαν τα ρούχα τα βυζαντινά, των αυτοκρατόρων, των πολεμιστών ή και των απλών χωρικών, και έπαιξαν τον ρόλο τους πάνω στη σκηνή!

/ Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Τα παιδιά της Δ’ τάξης πραγματοποίησαν ένα θεατρικό ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα, στα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια, συμμετέχοντας στη θεατρική δράση του “Ένεκα Παιδείας” πλάι στους ηθοποιούς.

Στα χρόνια τα Αρχαϊκά βίωσαν στιγμές από την καθημερινή ζωή στις πόλεις της Αθήνας και της Σπάρτης, γνώρισαν την τέχνη τον πολιτισμό, τις μεγάλες γιορτές, τους ολυμπιακούς αγώνες, και τα βήματα προς τη δημοκρατία.

Στα Κλασικά χρόνια αναπαρέστησαν τις ένδοξες μάχες των Ελλήνων κατά των Περσών, γνώρισαν τα μεγάλα έργα του «χρυσού αιώνα» στην Αθήνα του Περικλή αλλά και τα γεγονότα του Πελοποννησιακού πόλεμου και τα οδυνηρά αποτελέσματα που έφεραν οι εμφύλιες συγκρούσεις.

/ Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Σήμερα, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας SKAG, παραγωγής γραφικών ειδών και γραφής, στο Κρυονέρι Αττικής. Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για τα παιδιά μας!

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον χώρο της παραγωγής και κατανόησαν πώς οι αρχές της Φυσικής μπορούν να ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη τεχνολογία.

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν μια παρουσίαση σχετικά με τη δομή και την οργάνωση της εταιρείας και αντιλήφθηκαν το πώς οι διάφοροι τομείς της εταιρείας συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους, από τον σχεδιασμό, την παραγωγή μέχρι και την πώληση των προϊόντων.

Τέλος, δόθηκε έμφαση στα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την παραγωγή των προϊόντων της, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.

/ Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Μια εκπληκτική εμπειρία ζήσαμε σήμερα, Τρίτη 23 Ιανουαρίου, τα παιδιά και οι δάσκαλοι της Ε΄ τάξης, με την επίσκεψή μας στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Πειραιά. Βρεθήκαμε σ’ ένα ευχάριστο αλλά και κατανυκτικό περιβάλλον, όπου μας υποδέχτηκαν ο Αιδεσιμότατος Πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Αναστάσιος Βασιλόπουλος και το προσωπικό του ναού.

Ο πατέρας Αναστάσιος με απλό τρόπο, εξαιρετική μεταδοτικότητα και αρκετή δόση χιούμορ, εξήγησε πρώτα στα παιδιά τη σημασία της λέξης “εκκλησία” και τη διαφορά της από τη λέξη “ναός”, μας ξενάγησε στα μέρη του ναού, και αφού συγκέντρωσε τα παιδιά μπροστά στο ιερό, τους έδειξε αναλυτικά τη διαδικασία της Αγίας Πρόθεσης και τους συμβολισμούς της, ώστε να φτάσουμε στην ολοκλήρωση του μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας.

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στον χώρο της κατακόμβης του Αγίου Ταρσιζίου, πιστής αναπαράστασης της κατακόμβης του Αγίου Καλλίστου στη Ρώμη. Κατασκευάστηκε το 1983 για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τα παιδιά κατέβηκαν στην κατακόμβη, παρακολούθησαν ένα ολιγόλεπτο βίντεο για τη ιστορία των υπόγειων αυτών τόπων ταφής των πρώτων χριστιανών. Έμαθαν και την ιστορία του Αγίου Ταρσιζίου που, δωδεκάχρονο παιδί, μαρτύρησε στη Ρώμη δια λιθοβολισμού περί το 257μ.Χ., υπερασπιζόμενος τα Τίμια Δώρα, τα οποία μετέφερε στους φυλακισμένους μελλοθάνατους Χριστιανούς.

Συνδέοντας όλα όσα έχουν διδαχτεί στο μάθημα της Ιστορίας, για τους σκληρούς διωγμούς των πρώτων χριστιανών από Ρωμαίους αυτοκράτορες, με τις εικόνες που ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια τους, τα παιδιά συγκινήθηκαν και εντυπωσιάστηκαν!

Η επίσκεψή μας τελείωσε με ένα κέρασμα από το εξαιρετικά φιλικό προσωπικό του ναού το οποίο ευχαριστούμε θερμά!

/ Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Σήμερα, Τετάρτη 20 Δεκέμβρη, τα παιδιά της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση τα “Χρυσά Κουπιά”, βασισμένη σε ένα υπέροχο μυθιστόρημα νεανικής λογοτεχνίας της Μαρίας Παπαγιάννη, το οποίο μεταφέρεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή.

Πρόκειται για έναν ύμνο στην αθωότητα των παιδιών και το φως που τη συνοδεύει, ακόμα και όταν η ζωή των μεγάλων σκοτεινιάζει. Ένα έργο για την περιπέτεια της ζωής με συμμάχους τους φίλους, τους θρύλους και την παντοδύναμη μητέρα φύση. Μία παράσταση για την αισιοδοξία της νεότητας, που κάθε εμπόδιο την κάνει πιο δυνατή. 

Η Μαρία Παπαγιάννη, καταξιωμένη συγγραφέας παιδικής/νεανικής λογοτεχνίας, με πάμπολλες διακρίσεις για το έργο της, δημιουργεί μια υπέροχη ιστορία, σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καλογιάννη και πρωτότυπη μουσική σύνθεση, η οποία ερμηνεύεται ζωντανά από τη Ζωή Τηγανούρια, πλουτίζοντας έτσι το θέατρο για παιδιά και νέους με ένα ολοκαίνουργιο έργο.

Τα παιδιά μας ενθουσιάστηκαν με την πλοκή του έργου και την ερμηνεία των ηθοποιών! Τραγούδησαν, συγκινήθηκαν, εντυπωσιάστηκαν, και σίγουρα έμαθαν πολλά για τη δύναμη της αγάπης και της φιλίας!

/ Εκπαιδευτικές επισκέψεις